Tein kouluprojektinani esityksen sahdin valmistamisesta, ja PowerPointia varten tarvitsin tietysti kuvia valmistusprosessista. Ei siis muuta kuin mökille ja sahtipata tulille!
Sahti
on perinteinen suomalainen suodattamaton olut, jonka valmistamiseen käytetään
pääasiassa ohramaltaita.
Sahdin
valmistus aloitetaan työvälineiden katajoinnilla. Mäskipadassassa keitetään
vettä, johon on lisätty tuoreita katajanoksia, ja kaikki työvälineet pestään
tällä vedellä sen kiehuessa. Tämän jälkeen mäskipataan kaadetaan maltaat, noin
10kg sahtimallasta (ohra) sekä kourallinen Tuoppi Kaljamallasta (ruis). Pataan
lisätään noin 20 litraa vettä ja lämmitetään kunnes lämpötila on 50-60C.
Sahtimäskiä sekoitetaan 8 tunnin ajan noin 1-2 kertaa tunnissa, ja samalla tarkkaillaan
lämpötilaa. Lämmön tulee pysyä koko ajan 50-60C:ssa, tarvittaessa pataa
lämmitetään hyvin varovasti.
Imellytyksen
jälkeen mäski kiehautetaan. Heti
mäskin kiehahdettua se juoksutetaan kuurnassa. Kuurnan pohjalle on asetettu
tiheä verkko, jonka päälle on ladottu tuoreita katajanoksia. Katajapedin päälle
kauhotaan kuupalla imellös mäskipadasta. Sahtivierre valuu kuurnan pohjaa
pitkin ulos kuurnan päässä olevasta rei´ästä tynnyriin mäskin
jäädessä katajapedille.
Kun
sahtivierre on valutettu tynnyriin, se jäähdytetään kädenlämpöiseksi (37C).
Kädenlämpöiseen vierteeseen lisätään 25g hiivaa, joka aloittaa käymisprosessin. Sahti
saa käydä tynnyrissä tai kanisterissa ulkoilmassa/huoneenlämmössä (n. 20C)
yhden vuorokauden ajan. Tämä ns. voimakas käyminen tapahtuu siten, että
käymisastian korkki on raollaan, jotta paine pääsee ulos astiasta. Pintakuohun
laskettua sahti siirretään viileään jälkikäymistä varten. Viileä paikka voi
olla kellari, maakuoppa tai vanha kaivo. Ennen käymisastian siirtämistä
kylmään, asennetaan vesilukko. Sahti saa käydä viileässä noin 2 viikkoa, jonka jälkeen se on valmista nautittavaksi.
Kuurnaan jäänyt mäski voidaan hyödyntää joko syöttämällä se sioille tai kanoille, tai käyttämällä sitä leivonnassa. Mäskissä itsessään ei ole alkoholia, sillä se ei ole käynyt. Mäski antaa makua esim. vehnäsämpylöille. Mäskiä jää sahdinteosta runsaasti, ja sitä voi hyvin pakastaa ja käyttää myöhemmin leivontaan. Mäskisämpylöiden ohje löytyy täältä.
Mökkeilimme ystäväpariskunnan kanssa, ja nautimme sahdinvalmistuksen ohessa myös kauniista ilmasta, uimisesta, grillauksesta, kalastuksesta ja saunomisesta. Lämmitimme myös kylpytynnyrin, jossa istuskelimme illan hämärtyessä. Pelasimme myös Härkälinnan retkeltä tuttua köydenvetoa, hauskaa! Viikonlopun kohokohta oli kuitenkin ehdostomasti miesten kalastusreissu, jonka aikana saimme ystäväni kanssa puhua kahdestaan elämän suurista asioista ja parantaa maailmaa, parhautta!
Viime viikonloppuna vierailin Lepaan puutarhamessuilla isäni, S:n ja S:n veljen kanssa. S päätti veljensä kanssa osallistua laatikonkasauksen SM-kisoihin, tavoitteena oli kai katsoa kumpi veljeksistä päihittää toisen... Mutta, kuinkas kävikään! S voitti koko kisan veljensä tullessa toiseksi. Ovat miehet nuoruudessaan koonneet tomaatilaatikon jos toisenkin, 10 pennin kappalepalkalla kuulemma :D Kilpailusta saimme hyvät naurut, ja viikonloppu oli muutenkin kaikin puolin mukava. Kiertelimme messuilla porukalla, jonka jälkeen lähdin isäni kanssa Mierolan sillalle kahvittelemaan. Myöhemmin illalla palasimme vielä Mierolaan syömään ja istumaan iltaa. Seuraamme liittyivät myös pari opiskelukaveriani, ja ilta sujui karaoken ja hauskojen juttujen parissa :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti