tiistai 8. huhtikuuta 2014

Tarkkana kuin porkkana! Erityisruokavaliot

Tällä lähiopetusjaksolla olemme perehtyneet erityisruokavalioihin, olemme käyneet läpi laktoosittoman, maidottoman, munattoman ja gluteenittoman ruokavalion perusteet. Lisäksi olemme pohtineet gluteenittoman ja vilja-allergisen ruokavalioiden eroja, näissä täytyy olla tarkkana! Kaikissa erityisruokavalioissa, erityisesti gluteenittomassa, tärkeintä on ehdoton huolellisuus, samalla lusikalla tai mitalla ei oteta eri raaka-aineita, ja työvälineet ja -tasot pidetään puhtaina. Gluteenittomat tuotteet myös pitäisi valmistaa ensimmäisenä, tai erillisesti, ettei esim. venhäjauhopölyä pääse leijailemaan gluteenittomiin tuotteisiin.Vaikuttaa ihan simppeliltä, mutta kotona kun on tottunut "vähemmän välineitä, vähemmän tiskiä" mentaliteettiin, niin nyt täytyy yrittää olla erityisen huolellinen. Myös rakastamani puiset työvälineet saa unohtaa ammattikeittiössä, ja etenkin gluteenittomien tuotteiden kanssa niitä on syytä välttää, niiden puhdistaminen kun on huomattavasti hankalampaa kuin muovisten.

Tänään pääsimme keittiöön soveltamaan teoriaa käytäntöön. Gluteenittomat jauhot sekä soija- ja mantelimaidot olivat minulle itselleni entuudestaan vieraita, mutta hyvin kokkailu onnistui niilläkin, ja ruoat myös maistuivat pääsääntöisesti hyvältä. Gluteenittomista jauhoista valmistetut sämpylät ja soijamaidosta tehty puolukkariisi tosin maistuivat tottumattomalle hieman oudolta, mutta esimerkiksi piirakkapohjassa ja leivonnaisissa ei gluteenittomuutta olisi edes maistanut. Mantelimaito sopi hyvin jälkiruokiin ja maistui kahvinkin kanssa!

Menumme oli seuraavanlainen:

Broilerisalaatti (maidoton, munaton, gluteeniton)
Pastasalaatti (munaton, gluteeniton)
Munakasrulla (gluteeniton)
Suppilovahveropiirakka (maidoton, munaton, gluteeniton)
Porkkanarieskat (gluteeniton)
Tattarisämpylät (maidoton, gluteeniton)
Suklaapannacotta (maidoton, munaton, gluteeniton)
Puolukkariisi (maidoton, munaton, gluteeniton)
Aprikoosituorejuustokakku (munaton, gluteeniton)
Tattaritäytekeksit (maidoton, gluteeniton)


















Munakasrulla

Pohja:
3 munaa
5 dl maitoa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 dl riisijauhoa
0,5 dl hirssijauhoa
0,5 dl tattarijauhoa
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl mustapippurirouhetta
50 g rasvaa sulana
Täyte:
150 g jauhelihaa
1 sipuli
1 pkt pekonia
1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja
200 g tuorejuustoa (mielellään maustettu)
2 tl kuivattua basilikaa tai tuoreita yrttejä
0,5 dl persiljaa tai muita yrttejä
mustapippuria

Pinnalle:
1-2 dl juustoraastetta

Vatkaa munat ja puolet maidosta kevyesti kulhossa. Lisää suola, sokeri, mausteet ja jauhot. Lisää loppu maito ja sekoita tasaiseksi. Lisää viimeisenä sulatettu rasva. Kaada leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle (50cm uunipannu). Paista 200c noin 30 minuuttia. Kumoa leivinpaperin päälle jäähtymään.

Valmista täyte ruskistamalla jauheliha, pekoni ja sipuli. Ota pois hellalta. Lisää aurinkokuivatut tomaatit, mausteet ja viimeisenä tuorejuusto. Tarkista maku. Levitä täyte levyn päälle ja kääri rullalle. Nosta takaisin uunipannuun ja lisää juustoraaste pintaan. Laita hetkeksi uuniin, kunnes juusto on sulanut.


Suppilovahveropiirakka

Pohja:
3,5 dl gluteenittomia jauhoja (esim. maissijauho + riisijauho + tattarilese)
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
0,5 dl öljyä
1,5 dl kylmää vettä

Täyte:
1 iso sipuli
2 dl kuivattuja suppilovahveroita
2-3 dl porkkanaraastetta
suolaa
mustapippuria
timjamia kuivattuna
sokeria (pyöristää makua)
0,5 dl persiljasilppua
2 dl maidotonta ruokakermaa

Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään. Lisää öljy ja vesi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan tekeytyä sillä aikaa kun teet täytteen. Laita sienet likoamaan veteen. Hienonna sipulit ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi, kuullota hetki öljyssä. Sekoita sienet, sipulit ja porkkanaraaste sekä mausteet keskenään, lisää lopuksi ruokakerma. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija 27cm) pohjalle ja reunoille. Kaada päälle täyte ja paista 200c uunissa noin 25 minuuttia.

Porkkanarieskat ja tattarisämpylät



Munakasrulla ja suppilovahveropiirakka olivat omia suosikkejani, näitä tulee varmasti tehtyä jatkossa kotonakin. Jälkiruoat taas tyylilleni uskollisena unohdin kuvata, kun olin jo niin ruoan lumoissa! Ruokaa tuli syötyä yllinkyllin, ajomatkalla kotiin olikin pakko avata korkeavyötäröisten farkkujen napit! Tämä asia oli jo tosin unohtunut siinä vaiheessa kun parkkeerasin kadun varteen. Äkkiä vaan auton ovi kiinni ja autossa luikerellen napit kiinni, hah!

Kuukauden lopussa on edessä muutto Hattulaan. Helsinkiä voi kyllä tulla ikävä, mutta Kehä I:tä en jää kaipaamaan hetkeksikään! Bemmi olisi tarjoitus vaihtaa johonkin pikkuautoon, joka ei kiihdy yhtä nopeasti kuin minä, ja ehkäpä hyvä niin ;)

Tänään suoritimme hygieniapassikokeen. Kaikki läpäisivät testin, jes! Nyt saa sitten ihan luvan kanssa huseerata ammattikeittiössäkin. Seuraava stressin aihe onkin sitten anniskelupassikoe toukokuun loppupuolella, ateriapalveluiden näyttökokeesta puhumattakaan. Sitä ennen kuitenkin vielä toukokuussa muutama viikko työharjoittelua Aulangon Kievarissa. Voipi olla, että pääsen jo 1.5. vappulounaalle kaiken hulinan keskelle harjoittelemaan. Kivaa, ja aika jännääkin!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti