tiistai 11. maaliskuuta 2014

Kartanoromantiikkaa ja kummituksia


Lepaa saattaa olla Hämeen vanhimpia kartanoita. Varhaisin omistaja tunnetaan 1400-luvulta. Päärakennuksen vanhin osa on peräisin 1600-1700-luvun vaihteesta. Lähes nykyasussaan kartano esiintyy 1840-luvun kivipiirroksessa. Lasiveranta on 1800-luvun keskivaiheilta.
Kartanossa toimii tilausravintola ja kahvio opiskelijoille.




Lepaan mamsellityyppinen tuulimylly on vuodelta 1829. Samalla paikalla on tuulimylly jo 1600-1700-lukujen kartoissa. Illan hämärässä saattaa nähdä tuulimyllyn ikkunasta kajastavan valoa, kun Lepaan Anna kaipaa menetettyä rakkauttaan.




Lepaan keskiaikainen kivisakasti

Perimätiedon mukaan Lepaalla on ennen kristillistä aikaa ollut muinaishämäläinen uhrilehto. Ensimmäisen uhrikirkon uskotaan nousseen Lepaan mäelle jo 1200-luvulla. Kansan suussa kulki väittämä, että Lepaan kirkko oli maan vanhimpia, yhtä vanha kuin Hämeen linna. Mäellä on ollut useampia puukirkkoja, joista viimeinen purettiin 1799-1800, ja paikalle jäi vain kivinen sakasti, jonka ympärillä on kartanon haustausmaa, johon on haudattu Lepaan ja Lahdentaan kartanoiden omistajasukujen jäseniä. Uusi kiviaita tiiliportteineen valmistui 1830-luvulla.




Ihana, kovasti kaivattu aurinko näyttäytyi tänään, ja aamulla lähdin heti aamiaisen jälkeen, ennen oppituntien alkua, kävelemään ympäri Lepaan aluetta. Alueella on pitkälle ulottuvaa historiaa ja paljon kauniita rakennuksia. Keväällä HAMKin puutarhaopiskelijoiden istutukset varmasti heräävät eloon, ja maisemat ovat sen myötä upeita. Tänään jo ihastelin kivipuutarhan istutuksia ja tutkailin kasvien nimikylttejä.

Iltapäivällä vielä oppituntien jälkeen tein pienen happihyppelyn kyläkaupalle (jep, suklaata ostamaan ;)). Nyt auringosta (suklaasta) saatu energia onkin hyvä käyttää läppärin nakutteluun! Aivojumppaamaan siis Program services Power point-esityksen pariin!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti